RESEARCHERS

Phone: +55(19)21392868
E-mail: adilson@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

Organic and Pharmaceutical Chemical

Area:

-Essential oils: extraction, isolation and identification;
-Gas Chromatography;
-Mass spectrometry;
-Liquid Chromatography;
- Solid phase micro-extraction

Research Line:

- Essential oils;
- Solid phase micro-extraction.
LATTES
Telefone:+55(19)21392872
E-mail:ponezi@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO

Microbiology

Area:

-Microbiologia;
-Engenharia Sanitária;
-Bioquímica;
-Enzimologia.

Research Line:

-Microbiologia aplicada na busca de cepas com potencial de aplicação industrial e ambiental.
-Pesquisa em processos biológicos de biodegradação de micro-contaminantes ambientais em ambientes aquáticos e terrestres;
-Desenvolvimento de pesquisa no conhecimento de processos enzimáticos microbianos na biodegradação e conversão de compostos de interesse ambiental e industrial.
LATTES
Phone: +55(19)21392860
E-mail: queiroga@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

Natural Products' Chemistry

Area:

-Classical phytochemistry;
-Phytochemistry;
-Counter Current Chromatography (HSCCC).

Research Line:

-Isolation of bioactive compounds;
-Development of methodologies for the purification of bioactive compounds;
-Study of Natural Surfactants by surface tension and interfacial tension measurements;
-Study of essential oils: extraction, fractionation and compounds identification.
LATTES
Telefone:+55(19)21392882
E-mail:claudia@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

Bioprocess

Area:

– Processos Industriais de Engenharia Química;
-Química;
-Tecnologia Química.

Research Line:

-Fermentação Alcoólica;
-Processos Biotecnológicos.
LATTES
Phone: +55(19)21392894
E-mail: derlene@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

Microbial Resources

Area:

-Taxonomy of filamentous fungi of importance for industrial and environmental application;
-Prospection of endophytes for the production of bioactive molecules;
-Culture collection management;
-Ecology and diversity of black yeasts;
-Access to the National Genetic Heritage and Associate Traditional Knowledge.

Research Line:

-Taxonomy of filamentous fungi and their potential application in hydrocarbon contaminated areas (bioremediation);
-Ecology and diversity of black yeasts;
-Culture collection management and microbial preservation techniques;
-Endophytes of potential industrial application, mainly in agribusiness.
LATTES
Phone: +55(19)21392893
E-mail: fabianaf@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

Microbial Resources

Area:

-Bacterial taxonomy;
-Applied microbiology;
-Prospection of active compounds;
-Management of microbial culture collections.

Research Line:

-Research of bacterial diversity in different environments with a view to prospecting new species;
-Characterization and description of new species of bacteria;
-Investigation of the biotechnological potential of bacteria for environmental and industrial application;
-Plant-microorganism interactions for agricultural application.
LATTES
Telefone: +55(19)21392863
E-mail: iliomontanarijr@gmail.com

DIVISÃO:

agrotechnology

Area:

-Fitotecnia;
-Melhoramento genético vegetal.

Research Line:

-Fitotecnia;
-Domesticação e melhoramento de plantas medicinais e aromáticas;
-Novos cultivos.
LATTES
Telefone: +55(19)21392881
E-mail: cristale@unicanmp.br
DIVISÃO:
Analytic Chemistry
ÁREA DE ATUAÇÃO:
-Analytical Chemistry;
-Química Ambiental.
Research Line:
-Desenvolvimento de métodos analíticos para determinação de agrotóxicos, contaminantes orgânicos persistentes e emergentes em matrizes ambientais e alimentos;
-Avaliação da exposição humana e de ecossistemas a contaminantes orgânicos;
-Estudo da dinâmica, transformação e destino de contaminantes orgânicos no ambiente.
LATTES
Telefone:+55(19)21392885
E-mail:stupielo@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

Bioprocess

Area:

-Microbiologia Aplicada;
-Microbiologia;
-Ciência e Tecnologia de Alimentos.

Research Line:

– Produção de dextrana e oligossacarídeo por novas linhagens isoladas da cana-de-açúcar;
– Isolamento e seleção de leveduras nativas dos biomas brasileiros com habilidade em fermentar a etanol açúcares não convencionais.
LATTES
Telefone: +55(19)21392892
E-mail: mnopper@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

agrotechnology

Area:

-Cultivo de plantas “in vitro”;
-Química Ecológica;
-Fisiologia Vegetal.

Research Line:

-Processos biotecnológicos visando a manutenção e propagação “in vitro” de plantas medicinais;
-Processos de cultivo “in vitro” na clonagem vegetal visando padronização de material de elite, para pesquisa de bioativos relacionados a fitomedicina;
LATTES
Phone: +55(19)21392870
E-mail: marili@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

Organic and Pharmaceutical Chemical

Area:

-Analytical Chemistry;
-Classical phytochemistry;
- Pharmacognosy.

Research Line:

- Enzymatic inhibitors of the enzyme xanthine oxidase;
- Development of pharmacopoeial monographs;
-Gas Chromatography;
-Isolation and analysis of bioactive compounds of interest;
-Analytical development for complex matrices using chromatographic techniques.
LATTES
Telefone: +55(19)21392872
E-mail: mduarte@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO

Microbiology

Area:

-Microbiologia Aplicada;
-Microbiologia de Alimentos;
-Microbiologia do Ar.

Research Line:

-Bioprospecção de antimicrobianos naturais a partir de plantas medicinais e aromáticas;
-Produção e caracterização bioquímica de enzimas xilanolíticas bacterianas.
LATTES
Telefone: +55(19)21392880
E-mail: nadia@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO

Analytic Chemistry

Area:

-Química Analítica

Research Line:

-Amostras em matrizes complexas;
-Monitoramento de resíduos;
-Determinação de contaminantes.
LATTES
Phone: +55(19)21392861
E-mail: rodney@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

Natural Products' Chemistry

Area:

-Classical phytochemistry;
-Herbal formulations;
-Micro and nanoencapsulation.

Research Line:

-Development of polymeric films, nano and microcapsules;
-Galenic development and pharmaceutical technology of phytotherapics and phytomedicines.
LATTES
Phone: +55(19)21392869
E-mail: sinesio@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

Organic and Pharmaceutical Chemical

Area:

-Classical phytochemistry;
-Organic synthesis.

Research Line:

-Development of synthesis processes for drug production;
-Extraction, isolation and identification of active ingredients of plant origin;
-Essential oils: obtaining and fractioning.
LATTES
Phone: +55(19)21392874
E-mail: vmaia@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

Microbial Resources

Area:

-Microbial Ecology and Metagenomics;
-Petroleum Biodegradation;
-Environmental Microbiology;
-Microbial Bioprospecting.

Research Line:

-Investigation of the composition and functioning of microbial communities, with focus on petroleum-associated environments and hydrocarbon biodegradation metabolic pathways;
-Genetics of hydrocarbon biodegradation;
-Bioprospecting the uncultivated biodiversity through functional metagenomics, with emphasis on bioremediation;
-Microbial interactions and the genetic mechanisms responsible for microbial survival in extreme environments.
LATTES

TECHNICAL SUPPORT

Doutorando
Adriana da Silva Santos

Phone: +55(19)21392870
E-mail: adriana@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

Organic and Pharmaceutical Chemical

Area:

-Chromatography applied to the analysis of natural products;
-Flash Chromatography;
-Bioprospecting;
-Isolation and identification of active principles.

Research Line:

-Extraction and characterization of essential oils;
-Fractionation of plant extracts, isolation and purification of bioactive substances;
-Search for active substances for the treatment of leishmaniasis;-Search for active substances for the treatment of leishmaniasis;
-Isolation of active ingredients through bioassays guided.
-Evaluation of essential oils, extracts and fractions aiming at biological activities;
-Training of interns and undergraduate and graduate students.
LATTES
Telefone: +55(19)21392879
E-mail: anasouza@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO

-Química Analítica

Area:

-Gestão da Qualidade
-Química Analítica
-Toxicologia

Research Line:

-Desenvolvimento de novos métodos cromatográficos e abordagens de preparação de amostras em matrizes complexas; ;
-Monitoramento de resíduos de pesticidas em alimentos;
-Determinação de contaminantes, agrotóxicos, micotoxinas, fármacos em alimentos e amostras ambientais.
LATTES

Campo 
Antonio Carlos dos Santos

Telefone: +55(19)21392888
E-mail: antonio@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

agrotechnology

Area:

Tratorista

Campo 
Antonio Sidinei Fantini

Telefone: +55(19)21392888
E-mail: sidney@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

agrotechnology

Area:

Tratorista

Biólogo 
Benício Pereira

Telefone: +55(19)21392863
E-mail: pereira@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

agrotechnology

Area:

Biólogo

Técnica de Laboratório 
Camila Delarmelina

Telefone: +55(19)21392871
E-mail: cdelarm@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO

Microbiology

Area:

Técnica de laboratório

Técnico em Química
Felipe dos Santos

Telefone: +55(19)21392879
E-mail: felipe@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

Analytic Chemistry

Dr.
Gilberto Victor Coradi

Phone: +55(19)21392895
E-mail: gcoradi@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO

Microbial Resources

Area:

dentificação e preservação de micro-organismos de interesse para ambiente e indústria. LATTES

Campo
José Carlos Pereira

Telefone: +55(19)21392888
E-mail: zecpereira@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

agrotechnology

Area:

Trabalhador do Campo

MSc.
Milena Binatti Ferreira

Phone: +55(19)21392873
E-mail: viviane@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO

Microbial Resources

Area:

Identificação molecular de micro-organismos de interesse para ambiente e indústria;
Caracterização de comunidades microbianas em amostras mistas.
LATTES

Técnico em Química
Milene Cristina de Oliveira

Telefone: +55(19)21392886
E-mail: milene@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

Bioprocess

MSc.
Viviane Piccin dos Santos

Phone: +55(19)21392873
E-mail: viviane@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO

Microbial Resources

Area:

- Molecular identification of microorganisms from environment and industry;
- Caracterization of microorganisms communities form complex samples by large-scale sequencing methods.
LATTES

Doutorando
Patricia Kitaka

Telefone: +55(19)21392883
E-mail: pkitaka@unicamp.br

DIVISÃO:

Bioprocess

Area:

-Processos Fermentativos;
-Produtos Naturais;
-Microbiologia Industrial;
-Identificação Molecular de Micro-organismos.

Research Line:

-Dinâmica de Populações de leveduras e bactérias em processos fermentativos industriais;
-Monitoramento de processos fermentativos;
-Desenvolvimento de soluções tecnológicas utilizando produtos naturais para substituição do uso de antibióticos em processos industriais . LATTES

Campo
Pedro Luiz da Silva 

Telefone: +55(19)21392888
E-mail: pedroluiz@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

agrotechnology

Area:

Trabalhador do Campo

Msc.
Túlio de Lucca Capelini

Phone: +55(19)21392873
E-mail: tuliocap@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO

Microbial Resources

Area:

Identification and preservation of microorganisms from oil and energy research.

Campo
Wilson Medeiros

Telefone: +55(19)21392888
E-mail: wmedeiros@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

agrotechnology

Area:

Trabalhador do Campo

Doutorando
Adriana da Silva Santos

Campo 
Antonio Carlos dos Santos

Phone: +55(19)21392870
E-mail: adriana@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

Organic and Pharmaceutical Chemical

Area:

-Chromatography applied to the analysis of natural products;
-Flash Chromatography;
-Bioprospecting;
-Isolation and identification of active principles.

Research Line:

-Extraction and characterization of essential oils;
-Fractionation of plant extracts, isolation and purification of bioactive substances;
-Search for active substances for the treatment of leishmaniasis;-Search for active substances for the treatment of leishmaniasis;
-Isolation of active ingredients through bioassays guided.
-Evaluation of essential oils, extracts and fractions aiming at biological activities;
-Training of interns and undergraduate and graduate students.
LATTES
Telefone: +55(19)21392879
E-mail: anasouza@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO

-Química Analítica

Area:

-Gestão da Qualidade
-Química Analítica
-Toxicologia

Research Line:

-Desenvolvimento de novos métodos cromatográficos e abordagens de preparação de amostras em matrizes complexas; ;
-Monitoramento de resíduos de pesticidas em alimentos;
-Determinação de contaminantes, agrotóxicos, micotoxinas, fármacos em alimentos e amostras ambientais.
LATTES
Telefone: +55(19)21392888
E-mail: antonio@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

agrotechnology

Area:

Tratorista

Campo
Antonio Sidinei Fantini

Biólogo

Benício Pereira

Técnica de Laboratório
Camila Delarmelina

Telefone: +55(19)21392888
E-mail: sidney@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

agrotechnology

Area:

Tratorista
Telefone: +55(19)21392863
E-mail: pereira@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

agrotechnology

Area:

Biólogo
Telefone: +55(19)21392871
E-mail: cdelarm@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO

Microbiology

Area:

Técnica de laboratório

Técnico em Química
Felipe dos Santos

Dr.
Gilberto Victor Coradi

Campo
José Carlos Pereira

Telefone: +55(19)21392879
E-mail: felipe@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

Analytic Chemistry
Phone: +55(19)21392895
E-mail: gcoradi@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO

Microbial Resources

Area:

Identification and preservation of microorganisms from environment and industry.
LATTES
Telefone: +55(19)21392888
E-mail: zecpereira@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

agrotechnology

Area:

Trabalhador do Campo

MSc.
Milena Binatti Ferreira

Técnico em Microbiologia
Milene Cristina de Oliveira

MSc.
Viviane Piccin dos Santos

Phone: +55(19)21392895
E-mail: mbinatti@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO

Microbial Resources

Area:

Isolation, preservation and distribution of microorganisms of environmental and industrial interest.
LATTES
Telefone: +55(19)21392886
E-mail: milene@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

Bioprocess
Phone: +55(19)21392873
E-mail: viviane@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO

Microbial Resources

Area:

- Molecular identification of microorganisms from environment and industry;
- Caracterization of microorganisms communities form complex samples by large-scale sequencing methods.
LATTES

Dr.
Patricia Kitaka

Campo
Pedro Luiz da Silva

Msc.
Túlio de Lucca Capelini

Telefone: +55(19)21392883
E-mail: pkitaka@unicamp.br

DIVISÃO:

Bioprocess

Area:

-Processos Fermentativos;
-Produtos Naturais;
-Microbiologia Industrial;
-Identificação Molecular de Micro-organismos.

Research Line:

-Dinâmica de Populações de leveduras e bactérias em processos fermentativos industriais;
-Monitoramento de processos fermentativos;
-Desenvolvimento de soluções tecnológicas utilizando produtos naturais para substituição do uso de antibióticos em processos industriais .
LATTES
Telefone: +55(19)21392888
E-mail: pedroluiz@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

agrotechnology

Area:

Trabalhador do Campo
Phone: +55(19)21392873
E-mail: tuliocap@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO

Microbial Resources

Area:

Identification and preservation of microorganisms from oil and energy research.

Campo
Wilson Medeiros

Telefone: +55(19)21392888
E-mail: wmedeiros@cpqba.unicamp.br

DIVISÃO:

agrotechnology

Area:

Trabalhador do Campo