Produção de mudas de plantas medicinais, aromáticas e condimentares nativas e exóticas;

Extrações de óleos essenciais (cleavenger, dornas de arraste a vapor de 50 a 800 kg);

Fornecimento de material vegetal (folhas, caules, raízes) padronizado e beneficiado;

Implementação de ensaios agrícolas em campo experimental;

Assessoria e consultoria na área de agrotecnologia de plantas medicinais e aromáticas.

Cariotipagem de leveduras isoladas de processos fermentativos para obtenção do etanol;

Avaliação das características tecnológicas das leveduras isoladas dos processos de fermentação do etanol;

Controle microbiológico das dornas de fermentação do bioetanol;

Avaliação da atividade antimicrobiana de produtos utilizados para o controle das bactérias contaminantes da fermentação alcoólica;

Perfil cromatográfico de caldos fermentados (açucares, etanol, ácidos entre outros);

Dosagem de proteína em matéria prima e produto acabado.

Monitoramento microbiológico do ar de ambientes climatizados;

Determinação da atividade antimicrobiana de produtos naturais pelo método da microdiluição;

Parceria com empresas em processos fermentativos em escala semi-piloto.

Consultorias sobre técnicas cromatográficas;

Consultorias em gestão de qualidade de acordo com as normas de Boas Práticas em Laboratório (BPL) NIT-035 do INMETRO.

Análises no âmbito de nossas linhas de pesquisas.

Quantification of markers in natural and/or synthetic products;

Characterization of essential oils;

Isolation/purification of bioactive compounds;

Isolation of active compounds from herbs using chromatographic techniques;

Development of analytical methods for pharmaceutical, cosmetic, and food industries;

Pharmacopoeial analysis and development of monographs for plant and derivatives;

Courses, workshops and training.

Chemistry of Natural Products;

Development of polymeric films, nano and microcapsules;

Galenic development and pharmaceutical technology of herbal medicines and phytomedicines;

Studies of natural surfactants from plants and microorganisms;

Use of liquid-liquid extraction (countercurrent chromatography, HSCCC) for isolation of bioactive compounds;

Development and optimization of processes on a pilot scale (milling processes in different scales, extraction at room temperature and heating/mixing, filtration and concentration in a rotaevaporator-50 L, and Column chromatography with different adsorbents).

Identification of bacteria and fungi by polyphasic taxonomy;

Characterization of microbial communities in mixed samples;

Molecular typing of microorganisms;

Isolation and counting of microorganisms;

Deposit and distribution of microorganisms;

Training and advice, including handling, preserving, characterizing, and identifying microorganisms and structuring and managing microbiological collections.